Vorige week nam ik deel aan het Worldwide ADE Institute in Berlijn samen met 380 andere leraars uit elke hoek van de wereld. Deze conferentie wordt tweejaarlijks door Apple georganiseerd voor leerkrachten en schoolmakers die zij zien als de beste van de beste als het op leerkansen maken met behulp van technologie aankomt.
Het programma focuste gedurende vijf dagen op persoonlijke professionele ontwikkeling en wereldwijde samenwerking. Vorming werd verstrekt door labs met de experten van Apple zelf en door collega-deelnemers. De ADE-gemeenschap heeft dan ook een sterke traditie in het delen van ervaringen.
Daarnaast werd er ook hard gewerkt aan nieuwe materialen voor leerkrachten en leerlingen en studenten. Als je 380 leerkrachten uit de hele wereld samenbrengt, creëer je ongelofelijke mogelijkheden om samenwerkingen te starten aan projecten die je in de nabije toekomst zal zien verschijnen op iTunes U, in de iBookstore en op het internet.
In de volgende posts wil ik enkele hoogtepunten die ik mee naar huis nam met jullie delen. Vandaag start ik met showcases. ADE showcases zijn korte presentaties waarin een leerkracht exact 3 minuten krijgt om één verhaal uit zijn werk te vertellen. Alles bij elkaar zagen we 30 fantastische showcases. Ik kies er 6 uit om met jullie te delen.
Vandaag de eerste twee:
Leerlingen als internationaal erkende auteurs op iPad – Cormac Cahill
Cormac is een Ierse ADE uit de allerbeste lichting ooit (2011!!) uit Cork. Hij werkt met kinderen met autisme. Alle kinderen hadden vroeger grote moeilijkheden om te communiceren en zich uit te drukken. Ze gebruiken nu Book Creator en iMovie om hun verhalen te vertellen. De boekjes zijn ondertussen wereldwijd gedownload en de films werden internationaal erkend en vielen in de prijzen.
Door gebruik te maken van publiceren en filmmaken op mobiele toestellen kunnen deze kinderen zich nu creatief uitdrukken.
Hier zijn enkele voorbeelden:
https://itunes.apple.com/ie/author/cormac-cahill/id1090572388?mt=11
https://vimeo.com/172729045
Bauman Geniuses – Een succesverhaal in coderen en programmeren – Konstantin Biryukov
De tweede showcase die in wil uitlichten is die van mijn goeie vriend Konstantin uit Rusland. Hij is het hoofd van de ICT-dienst en IT-leraar in het Bauman Lyceum in Yoshkar-Ola, een stadje 750km ten oosten van Moskou. Om het curriculum van IT, programmeren en coderen relevanter te maken voor zijn leerlingen richtte hij het Genius Program op. De leerlingen voeren levensechte taken uit en zoeken naar problemen en lossen ze op. Door de leerlingen grote verantwoordelijkheden te geven worden ze uitgedaagd en gemotiveerd om uitzonderlijk te presteren. Vorig jaar had ik het genoegen om hen aan het werk te zien en ze zijn echt geweldeg. Dit jaar stelden ze zich kandidaat om een beurs te krijgen om het WWDC (Apple’s Worldwide Developers Conference) bij te wonen om hun app te tonen waarmee leerlingen in 3D de school kunnen verkennen om beter hun weg te vinden op de campus. En ze werden toegelaten!
Morgen twee andere showcases …