Inleiding

Woensdag liet Apple iOS 9 op de wereld los, de recentste versie van het besturingssysteem voor iPhone, iPod Touch en iPad.

Deze release brengt heel wat nieuwigheden die de productiviteit gaan bevorderen. Op de iPad zal bijvoorbeeld Split View en nieuwe mogelijkheden met toetsenborden handig zijn.

Maar betekent dit dat de iPad een vervanger van de pc wordt zoals Steve Jobs in 2010 voorspelde?

Tijd voor een experiment dus. Ik ga proberen om mijn iPad als enige computer te gebruiken gedurende een hele week. Mensen die me kennen weten dat ik mijn Mac meestal gebruik voor computerwerk. Het wordt dus een echte uitdaging!

Welke apparatuur ga ik deze week gebruiken?

What will my apparel be this week?

 • iPad Air 2 (64GB) met iOS 9.0
 • Apple iPad Smartcase
 • Apple wireless keyboard
 • iPhone 5 (16GB) met iOS 9.1 bèta

Dit bericht werd vanzelfsprekend al op de iPad gemaakt. Hiervoor gebruik ik de WordPress app.

Ik ben vanmorgen met het experiment begonnen en tot nu toe heb ik alles op mijn iPad kunnen doen met uitzondering van één taak: mijn iPad gebruikt de bèta release van iOS 9.1. Dit is geen volledig stabiele release en op een toestel dat je constant gebruikt, is het niet aan te raden om een bèta OS te gebruiken. De enige manier om een iPad te downgraden is echter met behulp van iTunes op een computer. Toch ga ik die taak niet laten mee tellen, het is nu eenmaal geen alledaagse taak: enkel ontwikkelaars doen zulke handelingen.

Dag 1

Wat heb ik op de eerste dag allemaal gedaan met behulp van mijn iPad?

Eigenlijk een heleboel:

 • De krant gelezen
 • Op Facebook en Twitter actief geweest
 • Mails gelezen en beantwoord
 • Een brief opgesteld en verstuurd als PDF
 • Concerttickets geboekt en betaald (op iPhone later toegevoegd aan Wallet)
 • Gekeken of het de moeite was om te gaan wandelen met de kinderwagen (buienradar)
 • Een visum aangevraagd
 • Berichten op het elektronisch leerplatform van onze school beantwoord en zelf verstuurd
 • Enkele telefoontjes (Handoff van iPhone)
 • Op Netflix naar Frozen gekeken met de dochter
 • Deze blogpost geschreven en gepubliceerd.

 Eerlijk gezegd heb ik nergens problemen ondervonden. Split View zorgde wel voor een immense hulp bij het aanvragen van het visum: het formulier staat mooi naast de mail met instructies. Twitter past bovendien heel handig in de Slide Over.


Dag 2

Vandaag zaterdag werd er niet al te veel gewerkt. Wel een extra blogpost gemaakt over werken op iPad met een keyboard. Je kan die post hier lezen.

Bij het maken van die post heb ik wel een pijnpuntje bloot gelegd: om deze blog meertalig te maken, gebruik ik een plugin. Die plugin kan je moeilijk gebruiken in de WordPress-app, tenzij je het bericht in HTML schrijft. Op zich is dat geen probleem, maar niet iedereen is ze vlot in HTML. Ook niet iedereen maakt meertalige blogs …

Verder een lang chatgesprek met een collega gehad in Facebook Messenger met daarbij een boel opzoekwerk in Safari, screenshots geannoteerd en gedeeld en ondertussen met de nieuwe picture-in-picture een review blijven bekijken op YouTube.

Ach ja, en ik heb ook nog vanop afstand iPads beheerd.

 

Besluit dag 2: geen computer gebruikt.


Dag 3

Zondag, rustdag. Weinig te werken dus, enkel wat sociaal netwerken en eens door de nieuwssites lezen.

Toch wil ik hier graag nog een tip meegeven. Als je veel op de zetel werkt (ja, ik werk nogal veel ‘s avonds in een ietwat comfortabelere positie dan aan een bureau), dan is een notebook nogal handig. Vandaar de naam “laptop”! Een iPad kan dan nogal onstabiel op je schoot staan. Ik gebruik hiervoor een bookseat (kijk op http://www.thebookseat.be) op mijn knieën. Ideaal om je iPad in te zetten.

Eens zien wat morgen brengt: een werkdag waarin wel heel wat gaat moeten gebeuren.

 

Conclusie dag 3: geen pc gebruikt.


Dag 4

Is het omdat het vandaag mooi weer is of omdat ik weinig computertaken heb? We zullen het misschien nooit weten, maar vandaag weinig aan de computer gewerkt.

Wat dan wel?

 • De reisweg voor morgen (met de trein) opgezocht.
 • PDF-formulieren ingevuld, ondertekend en op de juiste plaats gekregen.
 • Veel surfen!

Stilaan begin ik tot de conclusie te komen dat een groot deel van het werk dat ik verricht in Safari gebeurt.

Morgen ga ik een nascholing over Windows Server volgen. Het zal dus moeilijk worden om geen pc aan te raken …

 

Conclusie dag 4: geen computer gebruikt.


 

Dag 5

Zoals ik gisteren al zei, ging ik vandaag een hele dag op nascholing over Windows Server. Mijn school heeft een Windows Server, dus het is nodig dat ik er mee kan werken!

Voor dit experiment is dit een nachtmerrie. Je kan nu eenmaal Windows (en zeker Windows Server) niet op een iPad installeren, gelukkig maarHet was dus absoluut nodig om een pc te gebruiken.

Maar opnieuw was de iPad uiterst handig. Ik gebruikte hem voor alle taken, behalve de servertaken. Wat deed ik er dan mee?

Once again in my experiment, the iPad was a very usefull tool. I used it for all task except the server administration. So what did I do on the iPad?

 • Notities maken
 • Bijkomend opzoeken online
 • De paired cursus inscannen
 • Mails en berichten beantwoorden tijdens de vervelende momenten (veel mails beantwoord!)

Buiten de Windows Server-stuff: geen pc gebruikt!


Dag 6

Ik dacht vooraf dat technische ondersteuning op school bieden moeilijk ging worden zonder mijn Mac of pc. Toch heb ik het geprobeerd en ik moet toegeven dat het niet altijd even makkelijk was. Oude gewoontes zijn moeilijk af te leren, maar het is toch best wel gelukt!

Mijn iPad bewees een echt werkpaard te zijn: met een hoofdtelefoon eraan verbond ik ‘m met onze telefooncentrale en via VNC deed ik zelfs wat server onderhoud.

Er waren ook enkele heel specifieke taken die echt op een pc moeten: dingen zoals een device management console die enkel op Windows werkt of grote PDF’s tot één heel grote samenvoegen. Iemand een tip om dit op een iPad te doen?

Iets anders dat de kop op stak was batterijduur: als een iPad een hele dag verbonden is met een bluetooth toetsenbord, zal je in de late namiddag toch wat moeten opladen.

 

Besluit: het was soms lastig, maar het lukte toch grotendeels.


Dag 7

Grote uitdaging vandaag: een mailing uitsturen naar de ouders van onze 1500 leerlingen. Onze school gebruikt daarvoor Mailchimp. Ik kwam een probleem tegen om een lijst samen te stellen: rijen kopiëren uit een spreadsheet en plakken op de website van Mailchimp lukte niet. Mac to the rescue. Nadien (ik had een deadline, dus weinig tijd om te experimenteren) probeerde ik een andere methode via een csv-bestand. Dat lukte wel. Soms de zaken even anders bekijken biedt oplossingen! Dat betekent dus eigenlijk dat bulk mails sturen ook moet lukken vanop de iPad!

‘s Avonds moest ik wat programmeren in Xcode. Yep, je begrijpt het al: Xcode werkt enkel op een Mac. Ik heb mijn iPad dan maar heel nuttig ingezet als tweede scherm m.b.v. Duet.

Ik kijk er wel al naar uit dat Apple Swift open source gaat maken: ik hoop dat ontwikkelaars de mogelijkheid gaan grijpen om een app te maken om apps te bouwen op een iOS-toestel in Swift.

 

Besluit dag 7: Bijna geen pc gebruikt, ik word hier best goed in!

Morgen: Final verdict!!

Kan de iPad dienen als enige computer?
Getagd op:    

4 thoughts on “Kan de iPad dienen als enige computer?

 • 19/09/15 op 08:39
  Permante link

  Hi Koen,

  I will be following your blogposts closely this week. But I imagine you already know what my first question will be. What concert tickets did you book? 😉

  Keep up the good work!

  François

  Beantwoorden
  • 19/09/15 op 14:15
   Permante link

   That was my first thought too.

   Nice experiment that I’ll follow.

   Beantwoorden
 • 20/09/15 op 19:50
  Permante link

  Nice written !!!!
  And off course i also want to know which concert 😉
  Frozen : super movie !!
  I’m also going to check the bookseat

  Greetings

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *