Daar sta je dan in je klas met je glanzende nieuwe iPad. Hoe ga je daar nu mee aan de slag?
Op het web zijn er een massa ideeën te vinden, de ene al eenvoudiger dan de andere en de ene al waardevoller dan de andere.
Daarom geen oplijsting van lesvoorbeelden en activiteiten. Wel het volgende: wat moet een leraar kunnen met zijn iPad vooraleer hij kan zeggen dat-ie er een echte meerwaarde kan uithalen? Oftewel: welke competenties moet een iPad-vaardige leraar bezitten.
Ik heb dit niet zelf verzonnen, maar ik baseer mij op een artikel dat ik vanmiddag las. Deze auteur heeft het over 15 vaardigheden voor leraars en leerlingen. Ik heb een selectie gemaakt van de 10 vaardigheden die ik essentieel vind voor leraars.
De keuze van apps die je kan gebruiken om die vaardigheden toe te passen, is volledig de mijne.
1. Presentaties maken en vertonen
Een lezing, les, uiteenzetting, … wordt heel vaak ondersteund met een presentatie. Een goeie presentatie toont kernpunten uit je uiteenzetting en illustreert ze. Ook dat is een vaardigheid op zich.
De iPad is een erg goed instrument om presentaties te maken en te vertonen zonder dat je nog een computer nodig hebt. Je presentatie kan je makkelijk vanaf de iPad vertonen aan je publiek.
Ikzelf maak al mijn presentaties in Keynote. Sinds kort kan je ook op de iPad Prezi-presentaties maken en vertonen.
2. Een digitaal boek maken en publiceren
Wanneer je leerlingen met iPads wil laten leren, is het onontbeerlijk om hen eigen leermiddelen aan te bieden op de iPad. Het maken van een digitaal boek kan op een iPad. Voor alle duidelijkheid: een digitaal boek (of eBook) is geen pdf van een boek dat je anders zou drukken of uitprinten: een eBook bevat meer media dan platte tekst. Het bevat vaak ook: bewegend beeld, gesproken tekst, muziek, links.
Het boek kan je lezen in een ePub-reader zoals iBooks of de Kindle app
Hiervoor gebruik ik twee apps: Book Creator (eenvoudig) en Creative Book Builder (uitgebreider, maar complexer)
3. Video maken, monteren en publiceren
Het maken van videobeelden met de ingebouwde camera van een iPad is doodsimpel: ‘point and shoot’. Hou er altijd rekening mee dat de meeste schermen waarop video gekeken wordt in ‘landscape’ georiënteerd zijn. Film dan ook zo!
Met behulp van iMovie kan je die videobeelden monteren en delen op YouTube, Vimeo of je gewenste sociale medium.
4. Notities maken
Het maken van aantekeningen op een blanco blad of op een bestaand document is iets wat een leraar vaak doet: op een taak van een leerling, op een eigen document, ..
Het aanbod aan apps hiervoor is dan ook immens. Enkele van mijn favorieten:
- De ingebouwde Notities-app laat je een tekstnotitie typen die je op al je iOS en OS X apparaten kan syncen met behulp van iCloud.
- Evernote synchroniseert je tekst- en afbeeldingsnotities via het web.
- Met GoodReader kan een boel bestandsformaten openen en er aantekeningen op typen of schrijven.
- Notability start vanaf een blanco blad of vanaf een bestaand document. Het blad waar je op schrijft en documenten plaatst is oneindig.
5. Tekstverwerken
De tekstverwerker Pages die door Apple zelf ontwikkeld wordt, kan alles wat je van een krachtige tekstverwerker verwacht. Misschien plan je niet om een lijvige cursus te maken op je iPad, maar in principe kan je elk tekstdocument dat je in een andere tekstverwerker maakt, maken met Pages.
6. De iPad als schoolbord inzetten
Een schoolbord waarmee je kan rondlopen in de klas: een iPad in combinatie met een Apple TV kan je dat bieden. De Apple TV sluit je aan op een projector of een scherm en alles wat op je iPad-scherm staat, wordt draadloos gestreamd naar de Apple TV.
Explain Everything is mijn favoriete app om hiervoor te gebruiken. Je maakt er een slideshow in met verschillende dia’s waarop je kan schrijven, beeld invoegen, webpagina’s invoegen, … Je kan ook dit geheel eenvoudig laten opnemen en exporteren als een filmpje.
Wil je toch een eenvoudigere interface, dan kan je kiezen voor ShowMe. Deze app heeft minder mogelijkheden, maar dus ook minder ‘knopjes’.
7. Geluidsfragmenten opnemen
Het opnemen van je eigen stem of van andere geluiden kan erg van pas komen in de klas. Denk bijvoorbeeld aan een luisteroefening of het registreren van een spreekbeurt.
Met Voice Memos kan je dit heel eenvoudig. De memo’s die je wil behouden, kan je exporteren als een mp3.
GarageBand is een hele opnamestudio met MIDI-instrumenten en audio-invoer. Je kan het ook gebruiken om stem op te nemen en te monteren in 8 sporen.
8. Een mindmap maken
Het schematiseren van ideeën in een mindmap komt vaak van pas. Ik gebruik hiervoor steevast Popplet. Je mindmaps zien er goed uit, je kan tekst invoegen, maar ook beeld. Bovendien kan je ze makkelijk delen en samenwerken aan dezelde Popplet met meerdere gebruikers.
9. Een persoonlijk leernetwerk uitbouwen
Verruim je onderwijswereld buiten je eigen leraarskamer. Sociale media zijn hiervoor hét middel. Mijn grootste bron van inspiratie en toeverlaat bij impasses is Twitter: investeer tijd in het uitbouwen van een lijst van Twitter-gebruikers en -hashtags die jou antwoorden kunnen bieden en inspiratie geven.
Over het gebruik van een Personal Learning Network maakte ik met collega-ADE’s een cursus op iTunes U. De link hiernaartoe verschijnt hier heel binnenkort.
10. Digitale portfolio’s maken
Vaak moet je wel eens een dossier samenstellen of een uitgebreid project beheren. Om al deze documenten samen te houden en up-to-date te houden gebruik ik drie apps.
- Met Dropbox kan je een verzameling bestanden samenhouden en delen met anderen. Dropbox biedt je online opslag en synchroniseert alles over alle toestellen waar je jouw Dropbox op activeert.
- In Google Drive kan je documenten en spreadsheets aanmaken en in real-time samenwerken aan hetzelfde document met meerdere personen zonder het risico te lopen om de laatste versie van je bestand te missen.
- Evernote heb ik al eens vermeld, maar kan ook hiervoor erg handig zijn. De notities die je in Evernote maakt kunnen getagd worden met tagnamen, data en locaties. Daardoor wordt Evernote een uitstekende app voor personen die makkelijk het overzicht over een project kunnen verliezen.
Toppie, op deze manier al leuk uitgewerkt. Toch mis ik nog een heel belangrijke competentie: welke app kan ik effectief inzetten voor welk doel? Ik denk dat een leerkracht dat moet kunnen beoordelen. Dat is een ietwat andere competentie dan die hier boven staan, gericht op didactische vaardigheden.
Dat is zeker een belangrijke competentie, Rein.
Ik heb ze hier niet opgenomen omdat ik hier een absolute basis wou meegeven. Bekijk het als een “starterskit”. Vandaar ook de suggesties naar bepaalde apps. Mits het uitbouwen van een persoonlijk leernetwerk zal je ook heel wat nieuwe apps ontdekken en gaandeweg leren beoordelen welke toepasbaar zijn in jouw lespraktijk en welke niet.
Pingback: Deze competenties zijn onmisbaar voor een docent in 2014