Dit bericht is er eentje op aanvraag: mijn collega’s willen hun leerlingen in twee lesuren tijd een fotoreportage laten maken van nul tot presentatie. De vraag: hoe doen we dat? Het antwoord: met een iPad!
Ik bied mensen in zo’n geval liefst een pasklare oplossing. Voor deze opdracht zou ik hen een keuze bieden tussen de volgende apps en werkwijzes:
Zoals op “de oude vertrouwde manier”: een slideshow
Vorige jaren hanteerden leerlingen de volgende workflow:
- Leen een fototoestel van de school
- Neem de benodigde foto’s
- Zet je aan een desktop en importeer de foto’s vanop de camera
- Maak in MS Powerpoint een slideshow en toon die aan de klas
Op zich vind ik dit een leuke opdracht. Er is echter één groot nadeel aan verbonden: Als je niet vooraf heel goed gepland hebt welke foto’s je nodig hebt (tenzij die planning maken nu juist de beoogde doelstelling van de activiteit is), zal je al wel eens een keer terug op pad moeten om de extra foto’s te nemen. Wanneer je je presentatie kan maken op een iPad, heb je je presentatie-app bij de hand wanneer je de foto’s neemt, en hoef je dus niet eerst op zoek te gaan naar een computer om je presentatie op te maken.
Het uitgelezen programma op de iPad om zo’n diapresentatie te maken is Keynote.
Foto’s die genomen worden met de camera-app zijn direct beschikbaar in Keynote. Er kan gekozen worden uit een hele resem thema’s.
Is de presentatie klaar, dan kan ze heel makkelijk rechtstreeks op het toestel afgespeeld worden of via Airplay op een projector met Apple TV.
Je kan er ook voor kiezen om de presentatie te exporteren als een .ppt en openen op een computer waar MS Powerpoint op staat of te exporteren als .key en te openen op een Mac met Keynote.
Een fotocollage
Om fotocollage’s te maken zijn er heel wat apps te verkrijgen. Ik vind Frame Magic een behoorlijk goede, zeker voor zijn prijs.
Bovendien kan je met de app zelf de camera bedienen. Leerlingen die nog nooit met een iPad gewerkt hebben, moeten dus enkel wat instructie krijgen over de app. De mogelijkheden zijn heel uitgebreid wat betreft layout, tekst of stickers toevoegen, …
De app biedt ook veel mogelijkheden om het behaalde resultaat te delen: email, publiceren op Instagram, Twitter of Facebook, opslaan in de filmrol, …
Een stripboek
Met de app Comic Life kan je ongeveer hetzelfde doen dan met Frame Magic, maar deze app beoogt meer om een stripalbum te maken. Je kan dus makkelijk verschillende pagina’s met foto’s combineren. De ingebouwde lay-outs zijn ook al voorzien van ruimtes om tekst te plaatsen. Ook in deze app kan je rechtstreeks foto’s nemen zonder eerst de camera-app te gebruiken.
Comic Life geniet mijn voorkeur boven Frame Magic om enkele redenen:
- In het Nederlands
- Eenvoudiger in gebruik
- Toch volledig aanpasbaar indien gewenst
- Je kan op verschillende toestellen aan dezelfde strip werken
Delen doe je via sociale media, email, …
De website van de ontwikkelaar
Een digitaal boek
Met de app Book Creator kan je een heel digitaal boek maken op de iPad. Niet alleen kan je hier foto’s en tekst invoegen, maar je kan ook geluid opnemen om bijvoorbeeld een voorgelezen boek te maken. Ook kan je video invoegen.
Het boek lezen doe je op een iPad met iBooks of met een pdf-lezer op een iPad of computer.
De website van de ontwikkelaar
iPhoto-fotoverslag
Met iPhoto, de fotografie-app van Apple, kan je niet alleen je foto’s verregaand gaan bewerken met een heleboel effecten en verbeteringen, maar je kan ook heel mooie fotoverslagen maken.
Je kan de foto’s in een frame zetten en aanvullen met notities, kaarten, …
Het verslag wordt gepubliceerd als een website en kan dus heel makkelijk gedeeld worden. Op die website zal je de opbouw van het fotoverslag zien, maar je kan ook elke foto apart op volledig scherm bekijken.