De voorbije weken heb ik enkele workshops gedaan in het buitengewoon onderwijs. De leerkrachten daar waren erg onder de indruk van de mogelijkheden voor personen met beperkingen. In deze reeks wil ik graag enkele van deze toepassingen uitlichten.
Vergeet vooral niet dat alle functies die ik hier ga bespreken vooraf op je iPad geïnstalleerd zijn. Apple maakt er namelijk steeds een prioriteit van om hun toestellen zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.
Je vindt alle functies in de instellingen onder het item Algemeen > Toegankelijkheid
1. Spreek selectie uit
Alle tekst die op je iPad verschijnt en die je kan selecteren, kan je ook laten uitspreken. Dit kan dus tekst in een eBook zijn, PDF, maar ook eender welke website of eigen gemaakt document.
iOS zal ook zelf de taal van de geselecteerde tekst herkennen en de juiste stem gebruiken.
Aanzetten
Ga in instellingen naar Algemeen > Toegankelijkheid > Spreek selectie uit en zet aan.
In het item ‘Stemmen’ kan je per taal een verbeterde stem downloaden. Ook kan je voor Nederlands kiezen uit een (Noord-)Nederlandse of Vlaamse stem. Engels is er in variëteiten Amerikaans, Australisch, Brits, Iers en Zuid-Afrikaans.
Per taal kan je ook de spreeksnelheid aanpassen. Zo kan het handig zijn om bv. Frans trager te laten uitspreken dan Nederlands.
Met ‘Markeer woorden’ zorg je ervoor dat het woord dat op dat moment gelezen wordt uitgelicht wordt. Vooral bij trage spreeksnelheden is dit erg handig.
Gebruik
Leerlingen met dyslexie kunnen heel makkelijk de teksten die ze krijgen laten voorlezen. Zelfs teksten die ze op papier krijgen. Om een papieren tekst om te zetten naar voorleesbare tekst, heb je wel een scannerapp nodig. Hier zijn heel wat mogelijkheden voor. Ikzelf ben een fan van DocScanner (€ 4,49) en Prizmo (€ 8,99). De icoontjes hieronder brengen je naar de App Store.
Er zijn nog heel wat andere scanners in de App Store te verkrijgen, maar vele mankeren de benodigde OCR-functie om beeld naar tekst om te zetten. Gebruik jij een andere? Laat het dan weten via een reactie!
Extra tip: Websites
Selectie uitspreken is ook erg handig te gebruiken in Safari. Om er zeker van te zijn dat je tekst juist geselecteerd wordt, kan je in Safari bij artikels de Reader-functie gebruiken.
In volgend artikel: Zoomen
iOS toegankelijkheid: 1. Spreek selectie uit