De iPad is een erg welkom werkinstrument in de klas, maar vaak wil je op een groot scherm laten zien wat er op je iPad staat. Dat kan een presentatie zijn, maar evengoed een filmpje, een mindmap, …
Er zijn enkele mogelijkheden om je iPadscherm te projecteren, zowel draadloos als niet. Liefst doe je dit natuurlijk draadloos, maar alle oplossingen hiervoor maken gebruik van Wi-Fi.

De meeste projectoren in scholen ondersteunen VGA of HDMI. De iPad kan verbinding maken met beide standaarden. Wel belangrijk om weten is dat HDMI zowel beeld als geluid ondersteunt, terwijl VGA enkel beeld ondersteunt.

1. Met een kabel

Apple verkoopt twee adapters die een iPad (of iPhone/iPod Touch) verbinden met respectievelijk HDMI en VGA. De HDMI-adapter laat toe om je iPad tegelijk ook op te laden.

2. Airplay met Apple TV


Als je projector HDMI ondersteunt is dit een prachtoplossing. Een Apple TV is een klein toestel dat toelaat om het scherm van je iPad draadloos te streamen naar een projector of TV. De Apple TV gebruikt hiervoor Wi-Fi. Zorg ervoor dat je iPad en Apple TV zich in hetzelfde netwerk bevinden. Op de iPad klik je tweemaal op de thuisknop en helemaal links naast de muziekcontrollers vind je de AirPlay knop.

Heeft je projector geen HDMI-aansluiting? Dan heb je een extra HDMI naar VGA-converter nodig zoals deze. Het digitale beeld- en geluidssignaal wordt hierin omgezet naar een apart analoog beeldsignaal en geluidssignaal.

3. Airplay met Mac

Heb je geen Apple TV, maar wel een Mac in de buurt? Dan kan je je iOS-toestel ook streamen naar die computer met behulp van Reflection. Dit is een programma dat je installeert op je Mac en hetzelfde doet dan de Apple TV. Die Mac kan je dan aansluiten op de projector in je klas. Je kan zelfs meerdere iPads tegelijk projecteren.

Ook deze oplossing maakt gebruik van Wi-Fi. Het programma is niet gratis, maar je kan het uittesten gedurende 10 minuten per dag.

____________________________

English translation coming soon !

De iPad en een projector in de klas
Getagd op:    

4 thoughts on “De iPad en een projector in de klas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *