Technologie gebruiken in de klas is hip. Toch worden computers, tablets en smartphones vaak enkel gebruikt om de les wat cooler te maken. Het SAMR-model biedt een toetssteen om te analyseren of je gebruik van technologie effectief een meerwaarde kan bieden aan het leerproces.
Dit model werd ontwikkeld door Dr. Ruben Puentedura.
SAMR is een acroniem voor Substitution, Augmentation, Modification en Redefinition. Je kan het vertalen naar vervanging, versterking, verandering en herdefiniëring. De termen verwijzen naar de mate waarin een technologische toepassing een leeractiviteit kan aanpassen als een louter vervangmiddel voor een oudere tool tot het creëren van een totaal nieuwe leeractiviteit.
In het model staat ook een horizontale lijn tussen versterking en verandering. Onder de lijn onderscheiden we activiteiten met ICT die een verbetering bieden ten opzichte van dezelfde activiteit doen zonder ICT. Boven de lijn vinden we activiteiten die transformerend zijn: de bestaande activiteiten worden dusdanig aangepast met behulp van ICT dat het aanzienlijk gewijzigde of nieuwe leeractiviteiten worden.
In onderstaande video (in Engels) wordt het SAMR-model uitgelegd door de leerlingen van collega-ADE Richard Colosi.
Een misvatting over SAMR:
Ik zie het model niet als een ladder waarvan de onderste sporten moeten vermeden worden. Een voorbeeld: het gebruiken van een tekstverwerker om een platte tekst te schrijven i.p.v. een blad papier en een pen kan toch een meerwaarde hebben. In mijn geval een grote: een blad raak ik sowieso kwijt, een tekstbestand opslaan is veiliger.
Wel ben ik van mening dat wanneer we alleen activiteiten doen die onder de middellijn blijven, we niet aan innovatie doen met behulp van technologie en de technologie geen verantwoorde meerwaarde biedt tegenover de geleverde investering in tijd en middelen.
De zin van ICT in je lessen aftoetsen met het SAMR-model