De voorbije week was ik met een groep van 15 leerlingen en 1 collega te gast in Praag in het kader van een uitwisselingsprogramma. Iedereen die mij kent weet dan dat ik al gauw minstens mijn iPhone, iPad en MacBook Pro mee heb. In grote steden zoals Praag is het niet zo moeilijk om van hotspot naar hotspot te raken, maar wat als je op de buiten terecht komt? En hoe zit het met batterijen?
In het volgende artikel deel ik graag mijn bevindingen.
Wat had ik mee?
- 1x MacBook Pro
- 1x iPad mini (16GB, Wi-Fi)
- 1x iPhone 5 (16GB)
Welke problemen had ik vooraf voorzien?
- De iPhone zal snel vol geraken want ik gebruik ‘m intensief als camera.
- Roamingkosten gaan me straatarm maken.
- De batterijen van mijn iPhone gaan snel leeg raken.
Welke oplossingen heb ik gezocht?
Internettoegang
In grote steden heb je tal van hotspots waar je gratis kan gebruikmaken van Wi-Fi. Luchthavens bieden meestal gratis internet, koffieliefhebbers kunnen bij Starbucks terecht en fastfoodketens als MacDonald’s, KFC, … (tip: koop alleen een bruiswatertje) hebben ook performante draadloze netwerken. In Praag heeft trouwens bijna elke horeca-zaak gratis Wi-Fi ter beschikking.
Mobiel internet is een ander paar mouwen. Afhankelijk van je abonnement betaal je behoorlijk veel tot belachelijk veel voor mobiel internet in het buitenland.
Een oplossing hiervoor kan liggen in lokaal mobiel internet. Met andere woorden: schaf jezelf een prepaid (data-only) SIM aan van het land waar je vertoeft.
Ikzelf gebruik hiervoor een mobiele hotspot: de Huawei E5331. Hij kostte me €79 en hij doet zijn job perfect.
Op de binnenzijde van het toestel staat het SSID (netwerknaam) en het wachtwoord. Nadat je hebt ingelogd op dit netwerk, kan je die beide aanpassen naar believen. In de App store staat ook een app waarmee je de instellingen van de hotspot kan bekijken en aanpassen.
Toen ik in Praag toekwam, heb ik op de luchthaven bij Vodafone een SIM-kaart van 4GB gekocht. Eenmaal je de APN-instellingen en de pin van je kaart hebt ingesteld, werkt de hotspot perfect. Bovendien kan je er meerdere toestellen tegelijk mee van internet voorzien.
Hou wel met de volgende zaken rekening:
– Je iPhone ziet dit als een Wi-Fi-netwerk, er is dus geen onderscheid met mobiel internet: denk aan automatische updates, downloads uit de Store, podcasts, … Dat tikt snel aan op je dataverbruik. NB: na zes dagen was mijn 4GB op …
– De batterij van de hotspot raakt vrij snel op (10-12u). Via de Huawei-app kan je ‘Power Save Mode’ activeren, hierdoor gaat de batterij aanzienlijk langer mee.
– Je iPhone geeft de sterkte weer van het Wi-Fi-signaal. Dit kan perfect zijn (omdat je hotspot bv. in je jaszak steekt), maar toch een slechte verbinding zijn (omdat je bv. in de metro zit). Om de status van je connectie te bekijken, kan je wel terecht in de Huawei-app.
Batterijen

Opslag voor foto en video
De laatste 1 000 foto’s staan sowieso in je PhotoStream op iCloud. Verder gebruik ik fotolader op mijn MacBook Pro om ‘s avonds alle beelden er af te halen. Video onmiddellijk onderweg delen via bv. YouTube zou ik zeker niet doen, je mobiele internet wordt erdoor verzwolgen.
Navigeren
Als je kan gebruikmaken van mobiel internet, ben ik een grote fan van Google Maps, zeker als je wil gebruikmaken van openbaar vervoer. Heb je geen mobiel internet ter beschikking kan je in Google Maps kaarten lokaal opslaan. Dit is erg eenvoudig, maar super goed verborgen: zorg dat je het op te slagen kaartbeeld in beeld hebt; druk op de zoekbalk en typ ‘Ok maps’; klik op ‘zoek’ en je bent klaar.
Een andere kaart-app die ik vaak gebruik is CityMaps 2Go Pro. Hiermee kan je vooraf kaarten downloaden. Het grote voordeel hiervan is dat je kaart heel gedetailleerd lokaal opgeslagen wordt én dat je kan zoeken naar straatnamen, POI’s, horeca, OV-stations, … zonder netwerkverbinding.
Met je iDevices naar het buitenland